2023 Yılı Sözleşmeli Personel Maaşları Sözleşmeli personel tanımı ve sözleşmeli personel maaşları, günümüzde hakkında en çok soru sorulan konular olma özelliğine sahiptir. Ülkemiz, özellikle kamu sektöründe çalışan çok sayıda memura ev sahipliği yaptığından, sözleşmeli personellerle ilgili sorular sıkça sorulmaktadır. 2023 Yılı sözleşmeli personel maaşları başta olmak üzere, sözleşmeli kamu personeli ile ilgili merak ettiğiniz sorulara sizler için cevap vermeye özen gösterdik.
Sözleşmeli personel, devlet bünyesinde yıllık planlarla veya belli bir süre çalışan memur veya çalışanlara verilen isimdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, özel bilgi ve becerilere sahip çalışanlarla yıllık ödeme planı üzerinden veya aylık üzerinden çalışılabilir. Pek çok açıdan kamu personeli için geçerli olan bu çalışma sistemi, özel sektördeki örneklere benzer. Bildiğiniz gibi, özel sektörde de daimi – sürekli personellere ek olarak proje bazlı eleman ve personeller çalıştırılabilir.
Sözleşmeli personel, T.C. Devleti’nin ve diğer ülkelerin çalışan talebini gidermek amacıyla ortaya konmuş bir çalışma şeklidir. Bir meslek grubuna dair özel bilgisi bulunan personel mecburi ve de istisnai durumlarda işe alınır. Sözleşmeli personeller aylık veya yıllık ödeme planına göre görevlendirilir ve de çalışmaya başlarlar. Sözleşmeli personel, sözleşmeli memur ile aynı anlamda kullanılır. Öğretmenler, avukatlar, mühendisler, mimar veya hemşirelere ek olarak aynı zamanda büro çalışanları da çeşitli dönemlerde sözleşmeli personel olarak devlet bünyesinde çalışabilirler.
Türkiye’de sözleşmeli personeller ile ilgili işlemler, T.C. Anayasası’nın 657. Maddesi’nin 4. Fırkası’nın B bendinde yazan kanunlara göre gerçekleştirilir. Bu nedenle uzmanlık alanı ne olursa olsun kamu sektöründe çalışan sözleşmeli personeller, 4 / b sözleşmeli personel ifadesi ile de anılmaktadır.
Sözleşmeli personel olma şartlarının başında T.C. Devleti Vatandaşı olmak gelmektedir. Bununla beraber, KPSS yani “Kamu Personeli Seçme Sınavı” üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar, sözleşmeli memur olma hakkı kazanırlar. Çalışmaya hak kazanan adaylar, mali yılla sınırlı çalışma süresi boyunca çalışırlar.
Sözleşmeli personel maaşları, çeşitli alanlarda çalışacak adayların niteliğine ve çalışma şekline göre değişkenlik göstermektedir. Yarı zamanlı sözleşmeli personel – tam zamanlı personel maaşları arasında fark vardır. Maaş farkını yaratan bir diğer unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
Sözleşmeli memur / personel maaşları arasında fark yaratan unsurların başında meslek gelmektedir. Örneğin, devlet bünyesinde çalışan bir avukat ile develt televizyonunda çalışmak için sözleşmeli kameraman olarak istihdam edilmiş olan çalışanlar, aynı maaşı almazlar.
Sözleşme çerçevesinde devlet bünyesinde çalıştırılacak personelin kendi alanındaki mesleki deneyimi ve sınıfı, sözleşmeli personel maaşı üzerinde etkilidir.
Devlet bünyesinde çalıştırılacak memur ve personelin, mesleki derecesi ödenecek maaşlar üzerinde etkilidir. Tahmin edebileceğiniz üzere, yüksek sınıf ve dereceye sahip olan meslek sahipleri daha yüksek aylık maaş alırlar.
Özel sektörde olduğu gibi, kamu alanında da meslek sahiplerinin mesleki tecrübeleri, alacakları aylık maaşın üzerinde belirleyici bir unsurdur. Örneğin mesleki deneyimi az olan bir mühendis, şehir planlamacısı veya mimar, çok daha deneyimli meslektaşlarından daha az maaş alırlar.
Sözleşmeli personellerin maaşları üzerinde etkili olan bir başka etmen de, çalışma şeklidir. Çalışanlar tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak çalıştırılabilirler.
Yukarıdaki etmenlere ek olarak sözleşmeli personel maaşları, çalışacak adayların yabancı dil seviyesi, yaş ve eğitim seviyesine bağlı olarak da değişebilmektedir. Sözleşmeli memur maaşları için linke tıklamanız yeterlidir.
Sözleşmeli personeller, T.C. Anayasası’ndaki ilgili madde nedeniyle 4 / B, A veya C gibi harflerle kodlanırlar. A sınıfı sözleşmeli personel, stajyerlere verilen isimdir. 4B veya 4 / B ya da 4 / B’li personel olarak bilinen sözleşmeli personeller, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip, müezzin ye kayyımları kapsamaktadır. Buna ek olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, vekil ebe ve hemşireler de 4B’li sözleşmeli personel ismi ile anılırlar. Hemşire, mühendis, koruma görevlisi ve memurlar yine bu sınıfa dahil edilen meslek grupları arasında gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak 4B’li personeller Bağ-Kur’a bağlıdırlar.
Sözleşmeli personel maaşları, yıldan yıla farklılık göstermektedir. Tüm bunlara ek olarak personelin sınıfı, sahip olduğu meslek ve kendi mesleğindeki derecesine ek olarak aynı zamanda mesleğindeki tecrübesi de, sözleşmeli personel maaşı üzerinde etkilidir.
Yeni kanun maddeleri, sözleşmeli personellerin kamu sektöründe çalışabilmelerinin önünü açmıştır. Çıkarılan kanuna göre 28 Kasım 2022 Tarihinden sonra, sözleşmeli personel olarak çalışanlar memur olmak için başvuruda bulunabilirler. Buna karşın sözleşmeli personelin kadrolu olabilmesi için bir tür garanti de yoktur. Sözleşmeli personeller, 1 veya 3 mali yıl veya ihtiyaca göre değişen görev sürelerince görevlendirilirler. Sözleşmeli personelin kadroya geçebilmesi için bir ay içinde başvuruda bulunması gerekli ve de şarttır.
2023 yılı için geçerli sözleşmeli personel maşları listesinin tamamına BURADAN ulaşabileceğiniz gibi bazı sözleşmeli personel maaşları şu şekildedir.
2023 Yılı Sözleşmeli Personel Maaşları
Meta Başlığı: Sözleşmeli Personel Nedir? Kim Sözleşmeli Personel Olabilir?
KREDİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023EMEKLİ MAAŞLARI
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023EKONOMİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.