Gemi Kaptanı Maaşları Ne Kadar? Kaptan Nasıl Olunur? Sorusu bir çok kişinin merak ettiği yada bu meslek eğitimi aldıktan sonra Gemi Kaptanı Ne Kadar Maaş Alır? konusun da bilgi almak istemektedir. Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? başta olmak üzere bir çok bilgi yazımızda yer almaktadır.
Günümüzde halk arasında aksiyon içerikli ve basit bir meslek gibi görünebilen gemi kaptanlığı aslında oldukça zor bir meslektir. Özünde bir gemiye kaptanlık yapmanın yanında oldukça sorumluluk barındırmaktadır. Geminin bir numaralı sorumlusu konumunda olan kaptan, mürettebatından ve gemide olan bitenlerden baş sorumlu kişidir. Mesai saatlerinin de haftaları belki de ayları bulduğu hesaba katılırsa, denizlerde rota üzerinde yol alan kaptanlar için işler hiç de sanıldığı gibi basit değildir.
Gemi kaptanı olabilmek için 4 yıllık lisans diploması olmazsa olmazdır. Üniversitelerin “Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği” bölümünü okumayan bireyler kaptan olamamaktadır. İlgili bölümü okuduktan ve yapılması gerekli stajları başarıyla bitirdikten sonra kişiler mesleğe atılabilir seviyeye gelmektedir.
Gemi kaptanı olmak için gerekli şartları sizler için sıraladık ki bunlar:
2023 yılının temmuz ayının zamlarından sonra gemi kaptanlarının maaş skalası da ortalama olarak
Belirttiğimiz rakamlar yaklaşık olarak bir ortalamadır bu demek değildir ki bahsettiğimiz rakamdan daha aşağı maaş elde eden kaptan yoktur veya 100.000 TL kazanan bir kaptan bulunmamaktadır. Elbette ki sefere çıkılan gün sayısı, kaptanın meslekteki tecrübesi gibi etkenler kaptanların elde ettiği maaşı etkilemektedir.
Gemi kaptanlarının sefer süreleri gittikleri mesafeye göre değişiklik göstermektedir. Okyanus üzerinden yük taşıyan büyük gemilerin kaptanlarının maaşları da gittikleri mesafeye oranla artmaktadır. Çalıştıkları yer ve limana göre ise duruma göre döviz üzerinden de maaş kazanmaktadırlar. Kişiden kişiye değişebilen bu maaş skalası sebebiyle direkt olarak bir rakam vermek zor olacaktır ancak uzun yol gemi kaptanlarının maaşlarını yaklaşık olarak;
Yük gemisinde kaptanlık yapan kişilerin seferleri genellikle uzun sürelere tekabül etmektedir. Yük gemisi taşıyan gemilerin ülkeler arasında okyanus üzerinden seyahat etmesiyle, şehir içindeki limanlar arasında yolculuk yapması mürettebatın maaşını yakından etkileyecektir. Gidilen mesafeye, çalışılan kuruma ve taşınan yüke göre değişen yük gemisi kaptanı maaşları tahmini olarak uzun yol gemi kaptanları maaşlarına benzerlik gösterecektir. Bu sebeple yük gemisi kaptanları yaklaşık olarak;
Yolcu gemileri kaptanlarının maaşları, uzun yolda denizcilik yapan kaptanlardan genellikle daha düşüktür. Elbette ki istisnalar mevcuttur. Okyanus üzerinde yolcu taşıyan ve yolcularının ülkeler arası seyahatini sağlayan bu kaptanlar söz ettiğimiz istisnalar içerisindedir. Bu kaptanlar dışında İstanbul’daki gibi iki yaka arasında kaptanlık yapan ve yolcu taşıyanların maaşı yaklaşık olarak;
Hayatının geri kalanında gemi kaptanlığı mesleğini eda etmek isteyenlerin, meslek hakkında bilmesi gereken bazı olumlu yönler mevcuttur. Bu mesleği yapmak isteyenlerin denizle arasının iyi olduğunu varsaymakla beraber şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki işinizi sevdiğiniz yerde idame ettireceksiniz! Denizleri bir” rahatlama ve huzur” damlaları olarak tarif edenler için sevdiği yerde çalışmak büyük bir nimet olsa gerek! Bulunduğumuz devirde insanların büyük bir çoğunluğu iş yerinden veya çalıştığı semtten, o semtin kalabalığından şikayetçi konumdadır. Sizin için ise böyle bir durum söz konusu değildir.
Bahsettiğimiz manevi hislerin yanında bir de maddi durumlar söz edebiliriz. Gemi kaptanlarının maaş skalası günümüzdeki diğer mesleklere göre daha geniş olmakla birlikte iyi rakamlara ulaşmaktadır.
Gemi kaptanlığının olumsuz yanları kişiden kişiye değişmektedir. Kaptanlığa atılana kadar ailesiyle yaşamış bireyler için en olumsuz yan ağır basmaktadır ki adına HASRET demek yanlış olmaz.
Sefere çıkan gemi kaptanlarının sefer süresi duruma göre değişmektedir ancak bazı seferler için uzun süreler söz konusudur. Kaptanlar 6-8 ay gibi süreler içeren seferlere çıkabilmektedir. Ailevi bir yaşamı olan veya hayatı boyunca sevdikleriyle birlikte yaşamış bireyler için bu süreler oldukça sancılı geçmektedir.
Gemi kaptanlarının sefere çıktıkları süre, sefere çıkma amaçlarına göre farklılık göstermektedir. Okyanuslar üzerinden yük taşıma amaçlı sefere çıkan gemilerde sefer süreleri hafta barajını aşıp aylar sürebilirken denizler üzerinde sefere çıkan kaptanlar için bu süre daha az olabilmektedir.
Bu soruda asıl kastedileni “Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği” bölümü mezunları işsiz kalır mı şeklinde anlamak daha doğru olacaktır. Diğer mesleklere oranla işsiz kalınma ihtimali kaptanlık mesleğinde daha düşüktür. Çok popüler olmayan ve ciddi bir adanmışlık isteyen bu meslek gerek zorluğu gerekse herkesin yapabileceği bir iş olmadığı için daha az ilgi görmektedir dolayısıyla da mezun/iş oranı yüksektir.
KREDİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023EMEKLİ MAAŞLARI
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023EKONOMİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.