Cezaevi Kâtibi Maaşları Ne Kadar? bu işi yapmak isteyen kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Cezaevi Kâtibi hapishanelerde olan işlerin ve işlemlerin resmi kayıt tutma görevini üstlenen kişidir. Cezaevi Kâtibi Nasıl Olunur? Cezaevi Katibi Ne İş Yapar? Cezaevi Katibi Olma Şartları Nedir? ve Cezaevi Katibi için Gerekli Belgeler bu işi yapmak isteyenler için araştırdığı konulardır. Yazımız da Cezaevi Katibi ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Cezaevi kâtipleri, hapishanelerdeki işlerin resmî kayıt tutucularıdır. Cezaevi ister açık ister kapalı olsun her ikisinde de idari işlerin yürütülmesi cezaevi kâtiplerinin sorumluluğuna tabiidir. Mahkeme esnasındaki yazışmalar, mahkumların sicil kayıtları ve genel raporlama işlemleri cezaevi kâtipleri tarafından oluşturulmakta ve raporlanmaktadır. Duruşma günlerinde duruşmayla ilgili detayların incelenmesi ve takip edilmesi yine cezaevi kâtibinin görevlerindendir. Son aşamada ise sonuçlanmış ve aktifliği sona ermiş mahkemelerin kaydının yapılıp, arşive kaldırılma işlemi kâtiplerin görevlerinin son kısmıdır.
Güvenlik birimlerinden sorumlu Adalet Bakanlığı tarafından açılan ilanlarda diğer adaylardan sıyrılabilmeniz ve söz konusu göreve seçilebilmeniz için çeşitli koşulları sağlamanız gerekmektedir.
Cezaevi kâtibi olmak için gerekli şartları sizler için sıraladık:
Sıralanan şartları sağladıktan sonra devlet tarafından atanıp memur olarak göreve başlayabilirsiniz.
Cezaevi kâtibi olmak için çeşitli belgelere sahip olmalısınız. Günümüzde üniversite diplomasının öneminin azalmakta olduğu klişesi her geçen gün yayılsa da üniversite diploması bireylerin meslek hayatında çok kritik bir rol oynamaktadır. İlgili bölümden diplomasını alan bir kâtip adayı en temel belgeyi elinde bulundurmuş olur.
Diploma haricinde ise;
Gibi temel belgeler yeterli olacaktır.
Cezaevi kâtiplerinin aylık maaşları, meslekte görev yaptıkları süre ve çalıştıkları kurum gibi değişkenlere göre farklılık göstermektedir. 1 Temmuz asgari ücret zammından önce kâtiplerin başlangıç maaşı ortalama 17.000 TL civarlarındayken yapılan maaş zammından sonra başlangıç maaşı 21.000 TL ile 22.000 TL sınırlarına dayanmaktadır.
Bununla birlikte çalışılan kurumda görev yapılan süreyle maaş artışı paralel olarak artmaktadır. Meslekteki kıdem seviyesi arttıkça kâtiplerin aylık maaşı da o denli yükselmektedir. Tecrübeli kâtiplerin aylık maaşı duruma göre 26.000 TL civarlarında seyredebilmektedir.
Cezaevi kâtipleri de memuriyet mesai saatine tabiidir. 40 saate tamamlanacak şekilde hafta 5 gün, 8’er saat söz konusu mesai saatleridir.
Devlet memurlarının emekli olabilmesi için doldurması gereken yaş sınırı bellidir. Çalışılan gün sayısı ve yaş koşulları sağlandıktan sonra cezaevi kâtipleri de diğer memurlarda olduğu gibi emeklilik için gün sayabilir.
Cezaevi kâtibi olmak isteyen bir vatandaşın sınavdan başarılı olup, mülakatlara çağrılması için KPSS’ den en az 70 puan alması gerekmektedir.
Kıdemli bir unvanda cezaevi kâtibi olarak görev yapabilmek için üniversitelerin Adalet bölümünden 2 yıllık ön lisans eğitimi almak şüphesiz meslek adayı için en iyi tercih olacaktır ancak lise mezunları da KPSS’ den yeterli puanı aldıktan sonra bu meslekte görev yapabilmektedir.
Mesleğe atıldıktan sonra meslekte kıdem kazanabilmek için;
Oldukça önemlidir.
Cezaevi kâtibi olmak üniversitede için 2 yıllık Adalet bölümü okumak en iyi yoldur. Bunun dışında kâtipler vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu bilgisayar başında geçirip, kayıt ve raporlama işleriyle uğraştıkları için bilgisayar bölümü mezunu olmak yine meslek adayının avantajına olacaktır.
KREDİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023EMEKLİ MAAŞLARI
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023EKONOMİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023KREDİ
21 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.